Saturday, February 18, 2012

Le Tour de Langkawi (LTdL) 2012


Dua pasukan berstatus Pro-Tour, tujuh pasukan profesional, sepuluh pasukan benua dan tiga pasukan kebangsaan telah mengesahkan penyertaan pada perlumbaan jelajah Le Tour de Langkawi (LTdL) edisi ke-17, bermula dari 24 Februari hingga 4 Mac 2012.
Dua pasukan Pro-Tour ialah Astana Pro Team dari Kazakhstan dan Garmin Barracuda dari Amerika Syarikat manakala tiga pasukan kebangsaan ialah Malaysia, New Zealand dan Indonesia.
Mulai tahun ini, juara keseluruhan bukan sahaja dinobatkan dengan tradisi jersi kuning tetapi juga dapat merangkul Piala Cabaran LTdL. Piala ini akan dijulang oleh juara keseluruhan LTdL pada hari terakhir perlumbaan.
Reka bentuk piala adalah berupa Tugu Lang di Dataran Helang, sebuah mercu tanda Pulau Langkawi.
Ia juga sebagai penghormatan kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang membuat sumbangan besar kepada perkembangan perlumbaan sukan berbasikal itu.
LTdL 2012, yang memiliki status 2HC (Hors Classe), dianjurkan oleh Majlis Sukan Negara (MSN) dengan kerjasama Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM).
Perlumbaan 10 hari itu akan bermula padda 24 Feb ini dengan acara individu ujian masa sejauh 20.3km mengelilingi Putrajaya diikuti peringkat kedua dari Putrajaya ke Melaka sejauh 151km.
Peringkat seterusnya ialah dari Ayer Keroh ke Parit Sulong (187.6km), Batu Pahat- Muar (169.4km), Ayer Keroh-Pandan Indah (190km), Proton Shah Alam-Genting Highlands (108km), Bentong-Kuantan (205.8km), Pekan-Chukai (100.8km),
Kemasik-Kuala Terengganu (165.7km) dan Tasik Kenyir-Kuala Terengganu (114.8km) dengan jumlah keseluruhannya sejauh 1415.5km.
Senarai Pasukan

Pro Tour
Astana Pro Team (AST) -KAZ
Garmin Barracuda (GRM) –USA
Professional
Androni Giocattoli (AND) –ITA
Champion System (CSS) -HKG
Colnago CSF Inox (COG) -IRL
Farnese Vini  (FAR) –GBR

Rusvelo (RVL) -RUS

Team Europcar (EUC) –FRA

United Healthcare (UHC) -USA

Benua

Aisan Racing Team (AIS) –JPN

Azad University Cross Team (AZC) –IRI

Drapac Cycling (DPC) –AUS

MAX Success Sports (MSS) –CHN

MTN Ohubeka (MTD) –RSA

OCBC Singapore (TSI) –SIN

RTS Racing Team (RTS) –TPE

Seoul Cycling (SCT) –KOR

Tabriz Petrochemical Team (TPT) –IRI

Terengganu Cycling Team (TSG) –MAS/TER

National

Malaysia Nasional Team (MAS)

Indonesia Nasional Team (INA)

New Zealand Nasional Team (NZL)

No comments:

Post a Comment

BLOG INFO

Blogged.my My Ping in TotalPing.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...