Saturday, January 10, 2015

Ekor Pesawat AirAsia QZ8501 Berjaya Dibawa KeluarPasukan Mencari dan Menyelamat (SAR) berjaya membawa naik ke permukaan air bahagian ekor pesawat AirAsia QZ8501 setelah ia dikesan terbenam di dasar laut berhampiran Pangkalan Bun di Kalimatan Tengah.

Bahagian pesawat itu dibawa ke Pangkalan Bun untuk tindakan seterusnya mencari kotak hitam pesawat. Kerja-kerja membawa naik bahagian ekor pesawat itu mengambil masa lebih 7 jam dan ia menggunakan kaedah diapungkan dengan enam belon pelampung (floating beg).

Bahagian ekor pesawat itu dikesan tiga hari lepas dan ia didapati dalam keadaan terbalik dan terbenam dalam dasar laut yang berselut.

Pihak berkuasa masih tidak pasti sama ada kotak hitam berada dalam bahagian ekor tersebut.Operasi SAR yang dikendalikan oleh Badan SAR Nasional (Basarnas) dan dibantu oleh beberapa negara lain termasuk pasukan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) itu memasuki hari ke-14 hari ini.

Pesawat yang membawa 162 penumpang dan anak kapal itu telah berlepas dari Surabaya pada 5.35 pagi dan dijadual tiba di Singapura pada 8.20 pagi hari yang sama (28 Disember).Ia terputus hubungan dengan kawalan trafik udara indonesia sejurus berlepas.Pesawat kemudian dilaporkan terhempas di Laut Jawa.


Penumpang pesawat itu terdiri daripada 149 orang warga Indonesia, Korea Selatan (tiga) dan masing-masing seorang rakyat Singapura, Malaysia dan United Kingdom. Kru terdiri daripada enam Indonesia dan satu Perancis. 

No comments:

Post a Comment

BLOG INFO

Blogged.my My Ping in TotalPing.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...