Tuesday, April 1, 2014

Catuan Air Diteruskan

Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (Span) akan meneruskan pelan catuan air yang diperkenalkan sebelum ini dengan penambahan satu lagi pelan (Peringkat Keempat) yang akan berkuatkuasa 4 April ini. Pelan catuan peringkat keempat ini akan melibatkan 6.7 juta pengguna di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya secara keseluruhan.
Sebanyak sembilan wilayah yang terlibat dan pelan peringkat keempat melibatkan tambahan 620,237 pintu rumah menjadikan jumlah besar 1,340,231 pintu rumah atau 6.7 juta orang,
Sembilan wilayah yang terlibat ialah Gombak, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Kuala Lumpur,Kuala Langat, Hulu Langat dan Sepang.
Pelan catuan peringkat keempat akan menerima kaedah pengagihan yang sama dengan pelan sebelum ini iaitu menerima bekalan air selama dua hari dan diikuti dengan dua hari catuan. Pelan ini terpaksa diperkenalkan disebabkan paras air di empangan-empangan masih rendah dan semakin merosot.

 Walaupun terdapat hujan di Lembah Klang sejak 16 Mac lalu, kadar hujan di kawasan-kawasan tadahan empangan adalah rendah.

No comments:

Post a Comment

BLOG INFO

Blogged.my My Ping in TotalPing.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...